Specialisten

Bij Eric van Dorp koop je een Duitse kwaliteitskeuken. Eind dit jaar wordt zijn showroom vernieuwd. “Deze keukens zijn het neusje van de zalm.”

Het is niet voor niets dat Eric van Dorp (51) een pleidooi doet voor Duitse keukens. Hij woonde twaalf jaar lang in ons buurland en weet als geen ander wat Duitse kwaliteit betekent en inhoud. “De productie van Duitse keukens is veel meer gebaseerd op het leveren van kwaliteit,” legt hij uit.

Kwaliteit is mogelijk een subjectief begrip, maar daar neemt de ras ondernemer geen genoegen mee. “Duitsers gaan eerst kijken hoe ze de kwaliteit kunnen verbeteren, vooral als ze het gevoel hebben dat er iets nog niet helemaal tiptop is. Daarna gaan ze kijken hoe ze zoiets kunnen verwerken in de prijs. Dus zeker niet andersom.”

Hoge kwaliteit: Duitse keukens dus

Het is 2003 als Van Dorp, na meerdere ondernemersactiviteiten waarbij diepe dalen en grote hoogten elkaar afwisselen, start met zijn eigen keukenonderneming. Hij gaat direct voor een hoog segment: Duitse keukens dus.

Ondernemerskwaliteiten had hij in de loop der jaren al ruimschoots ontwikkeld. Eerder runde hij drie zaken in Duitsland. Als blijkt dat hij ook goede verkoopkwaliteiten heeft -hij belandt een paar keer in de top 3 van verkopers van de grootste retailer in keukens van Nederland - ziet hij mogelijkheden wederom voor zichzelf te beginnen. Maar dan in Nederland. Voeg daar zijn technische opleiding aan toe en KeukenFavoriet is een feit.

Tussen zijn Duitse avontuur en zijn eigen keukenonderneming zit tijdelijk een baan in loondienst. Bij een keukenzaak. “Toen ik weer voor mezelf begon, wist ik meteen dat ik het anders wilde doen dan dat bedrijf. Ik wilde geen verkoper zijn die het moest hebben van ‘verkopen met korting’. Ik wil goede kwaliteit verkopen en dan gaat het niet om korting. Het gaat om een bewuste keuze voor een bepaalde kwaliteit. Dan moet je geen druk achter de verkoop voelen. Geen mensen over de streep trekken met kortingen.”

Twintig jaar garantie op scharnieren

“Duitse keukens streven de Hollandse merken ver voorbij,” gaat Van Dorp verder. “Alles is net even steviger en dikker. Dat wil zeggen geen dunne achter platen, maar een stevige kast met een dikke achterwand. Bovendien zijn alle legplankjes, zijwanden en die achterwand, die de corpus vormen, in maar liefst 26 kleuren te bestellen.” Zonder meerprijs.

Daar houdt het volgens Van Dorp niet mee op. “In de lades zit aan de zijkant luxe glas. Net zo standaard geleverd als dat kleurenpalet. Daar wordt niets extra’s voor gerekend.”

De nog luxere lade-systemen vragen weliswaar wel om een meerprijs, maar dat is het volgens van Dorp dubbel en dwars waard. Net als de stevige scharnieren. Op die laatste wordt twintig jaar garantie gegeven! Wie met KeukenFavoriet te maken krijgt, kan volgens Van Dorp zeker zijn van een prachtige, mooie en duurzame keuken.

Klanten weten na drie gesprekken waar ze voor kiezen

Nog even over die druk op de verkoop. “Ik ben heel eerlijk als het gaat om de aanschaf van een keuken. Ik ga zoals gezegd niet mensen forceren tot een aankoop omdat ze dan korting zouden krijgen. Met: ’als u nu beslist, krijgt u korting’. Zo wil ik niet werken. Mensen moeten de tijd krijgen er over na te denken.”

“Wat ik wel belangrijk vind is dat klanten op een gegeven moment kúnnen beslissen. Juist daarom geef ik juiste en reële informatie. Ze weten waar ze aan toe zijn. Dan is het op enig moment belangrijk dat er gekozen wordt. Niet na zeven gesprekken, maar laten we zeggen na drie. Als ik mijn werk goed doe, weten ze dan waar ze voor kiezen. En dan is de keuken er ook op tijd.”

Al met al vindt Van Dorp het belangrijk dat de klant meedenkt en meedoet. “We ontzorgen natuurlijk veel. We kunnen alles regelen, van slopen tot inmeten, van leidingen omleggen tot plaatsen. Alles is mogelijk. Dat neemt echter niet weg dat je als koper goed betrokken blijft bij de aankoop en plaatsing. Dat maakt het hele proces ook veel interessanter.”

Op KeukenFavoriet vindt u meer informatie.

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.